Procedura i dokumentacija

Da li neevidentirani arheološki lokalitet može biti zaštićen iako nije proglašen kulturnim dobrom?

Odgovor

Da. Prethodna zaštita arheoloških lokaliteta, evidentiranih i neevidentiranih, odnosno arheološkog područja, trajna je.

Doslovan citat iz propisa

„Prethodna zaštita arheoloških lokaliteta (evidentiranih i neevidentiranih) odnosno arheološkog područja, je trajna.”
Propis
Zakon o kulturnom nasleđu
Član
čl. 32
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 129/2021
Tema
Procedura i dokumentacija

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik