Katastar i geodetski radovi

Šta mora investitor ako radovi mogu da oštete ili unište geodetske belege?

Odgovor

Da najmanje 15 dana pre početka radova obavesti Zavod; ako belegu treba izmestiti ili uništiti, investitor snosi sve troškove postavljanja belege i određivanja koordinate (čl. 120 st. 1 i 2).

Doslovan citat iz propisa

„investitor, odnosno izvođač radova, dužan je da najmanje 15 dana pre otpočinjanja radova, o tome obavesti Zavod. … investitor snosi sve troškove postavljanja geodetske belege i određivanja koordinate tačke.”
Propis
Zakon o državnom premeru i katastru
Član
čl. 120
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 72/2009, 18/2010, 65/2013, 15/2015 - odluka US, 96/2015, 47/2017 - autentično tumačenje, 113/2017 - dr. zakon, 27/2018 - dr. zakon, 41/2018 - dr. zakon, 9/2020 - dr. zakon, 92/2023 i 91/2025
Tema
Katastar i geodetski radovi

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik