Pristupačnost — obavezni projektantski standardi

Kada pristupačna vrata moraju imati najmanje 90 cm svetle širine?

Odgovor

Najmanje 90 cm je potrebno u propisanim slučajevima, uključujući kada korisnik kolica mora da se okreće u dovratniku, kada su vrata blizu praga, na ulaznim vratima zgrada javne namene i na mestima sa većom frekvencijom prolaza.

Doslovan citat iz propisa

„Vrata širine 90 cm predviđaju se ako postoji potreba okretanja korisnika invalidskih kolica u dovratniku, ako su vrata blizu praga, ili su ulazna vrata na javnim zgradama, odnosno ako postoji veći protok ljudi”
Propis
Pravilnik o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama
Član
čl. 17
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 22/2015 i 10/2026
Tema
Pristupačnost — obavezni projektantski standardi

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik