Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo
Šta može da traži vlasnik zemljišta ako je graditelj znao da gradi na tuđem zemljištu ili mu se vlasnik odmah usprotivio?
Odgovor
Vlasnik zemljišta može tražiti da mu pripadne pravo svojine na objekat, ili da graditelj poruši objekat i vrati mu zemljište u prvobitno stanje, ili da mu graditelj isplati prometnu cenu zemljišta (čl. 25 st. 1). Pored toga ima pravo na naknadu štete. Ako traži da mu pripadne objekat, mora graditelju nadoknaditi vrednost objekta po prosečnoj građevinskoj ceni u mestu.
Doslovan citat iz propisa
„Ако је градитељ знао да гради на туђем земљишту или ако то није знао а власник се томе одмах успротивио, власник земљишта може тражити да му припадне право својине на грађевински објекат или да градитељ поруши грађевински објекат и врати му земљиште у првобитно стање или да му градитељ исплати прометну цену земљишта.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- U kom roku vlasnik zemljišta bira šta će tražiti od graditelja koji je gradio na njegovom zemljištu?Pravo izbora vlasnik zemljišta može ostvariti najkasnije u roku od tri godine od dana završetka izgradnje objekta. Po proteku…
- Smeju li se susedu vršiti smetnje posebnim uređajima?Ne. Bez posebnog pravnog osnova zabranjeno je vršenje smetnji iz člana 5 stav 1 (dim, mirisi, toplota, čađ, potresi, buka…
- Šta vlasnik nepokretnosti ne sme da prenosi na susedne nepokretnosti (buka, dim, mirisi, otpadne vode)?Vlasnik nepokretnosti mora da se uzdrži od radnji i da otklanja uzroke koji potiču od njegove nepokretnosti, a otežavaju…
- Može li suvlasnik da raspolaže svojim udelom bez saglasnosti ostalih suvlasnika?Da. Suvlasnik može raspolagati svojim delom bez saglasnosti ostalih suvlasnika (čl. 14 st. 2). Pravo preče kupovine ostali…
- Koja saglasnost suvlasnika je potrebna za poslove redovnog upravljanja zajedničkom stvari?Za poslove redovnog upravljanja potrebna je saglasnost suvlasnika čiji udeli zajedno čine više od polovine vrednosti stvari (čl.…
- Treba li saglasnost svih suvlasnika za promenu namene stvari ili veće popravke zajedničke nepokretnosti?Da. Za poslove koji prelaze okvir redovnog upravljanja (otuđenje cele stvari, promena namene stvari, izdavanje cele stvari u…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal