Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

Šta ako je objekat izgrađen na tuđem zemljištu, a graditelj nije znao da gradi na tuđem, dok je vlasnik zemljišta znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio?

Odgovor

Graditelj stiče pravo svojine i na zemljište na kome je objekat izgrađen, kao i na zemljište neophodno za redovnu upotrebu objekta. Vlasnik zemljišta ima pravo da od graditelja traži naknadu vrednosti zemljišta po prometnoj ceni u vreme donošenja sudske odluke, i to u roku od tri godine od saznanja za završenu izgradnju, a najkasnije u roku od deset godina od završene izgradnje (čl. 24).

Doslovan citat iz propisa

„Лице које може изградити зграду или другу грађевину (грађевински објекат) на земљишту на које други има право својине (градитељ), стиче право својине и на земљиште на коме је изграђен грађевински објекат, као и на земљиште које је неопходно за редовну употребу тог грађевинског објекта, ако није знало нити могло знати да гради на туђем земљишту, а власник земљишта је знао за изградњу и није се одмах успротивио.”
Propis
Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa
Član
čl. 24
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 6/1980 i 36/1990; Sl. list SRJ, br. 29/1996; Sl. glasnik RS, br. 115/2005 - dr. zakon
Tema
Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik