Zaštita od požara

Koliko moraju biti udaljeni otvori visokog objekta od otvora susednog objekta?

Odgovor

Ako se na naspramnim zidovima visokog i susednog objekta nalaze otvori preko kojih bi se mogao preneti požar, najmanje rastojanje između otvora mora iznositi pola visine višeg objekta; ako to nije moguće, bezbedno rastojanje se određuje računski tako da toplotni fluks ne prelazi 15 kW/m², ili posebnim tehničkim rešenjem koje onemogućava prenos požara najmanje 1,5 h (EW 90), ako to odobri nadležni organ (čl. 16 st. 1). Rastojanje je najmanje 8 m, uz ispunjenje uslova iz člana 7 (čl. 16 st. 2).

Doslovan citat iz propisa

„Ako se na naspramnim zidovima visokog objekta i susednog objekta bilo koje visine nalaze otvori preko kojih bi se mogao preneti požar s jednog objekta na drugi, najmanje rastojanje između otvora tih zidova mora iznositi pola visine višeg objekta, a ako to nije moguće, bezbedno rastojanje između tih otvora određuje se računski tako da toplotni fluks ne prelazi vrednost 15 kW/m2 ili posebnim tehničkim rešenjem kojim se onemogućava prenos požara na naspramni objekat u vremenu najmanje 1,5 h (EW 90) prema kriterijumu za nenoseće spoljne zidove odnosno zid zavese, ako to odobri nadležni organ. … Rastojanje iz stava 1. ovog člana je najmanje 8 m”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za bezbednost od požara visokih objekata
Član
čl. 16
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 80/2015, 67/2017 i 103/2018
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik