Zaštita od požara

Može li stepenište podruma i gornjih etaža biti zajedničko?

Odgovor

U objektima visine do 40 m može, ako je veza ostvarena preko pretprostora koji se provetrava (20 izmena na čas) ili ima natpritisak do 50 Pa, ima najmanje 5 m² i korisnu širinu najmanje 1,25 m i ima ostakljena vrata 0,5 h (EI 30) prema stepeništu i 1,5 h (EI 90) prema komunikaciji (čl. 42 st. 1). U objektima višim od 40 m podzemne etaže se ne mogu vezati sa gornjim zajedničkim stepeništem (st. 2).

Doslovan citat iz propisa

„U objektima visine do 40 m stepenište podruma i gornjih etaža sa kojih se vrši evakuacija direktno prema krajnjem izlazu, može biti zajedničko pod uslovom da je funkcionalna veza podruma i stepeništa ostvarena preko pretprostora koji mora ispunjavati sledeće uslove: … U objektima višim od 40 m ne može se vršiti povezivanje podzemnih etaža sa gornjim etažama zajedničkim stepeništem.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za bezbednost od požara visokih objekata
Član
čl. 42
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 80/2015, 67/2017 i 103/2018
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik