Parcela i položaj objekta

Da li se pravo korišćenja pretvara u pravo svojine uz naknadu?

Odgovor

Ne. Pravo korišćenja na građevinskom zemljištu pretvara se u pravo svojine bez naknade, danom stupanja na snagu zakona, a upis vrši katastar po službenoj dužnosti — osim za sportske organizacije i udruženja, zemljoradničke i stambene zadruge, lica obuhvaćena Aneksom G Sporazuma o sukcesiji i društvena preduzeća.

Doslovan citat iz propisa

„Pravo korišćenja na građevinskom zemljištu, pretvara se u pravo svojine, bez naknade.”
Propis
Zakon o planiranju i izgradnji
Član
čl. 102
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 72/2009, 81/2009, 64/2010, 24/2011, 121/2012, 42/2013, 50/2013, 98/2013, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019, 37/2019, 9/2020, 52/2021, 62/2023, 91/2025 i 80/2026
Tema
Parcela i položaj objekta

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik