Katastar i završetak projekta

Može li se objekat u izgradnji i prenos prava na njemu upisati u katastar pre upotrebne dozvole?

Odgovor

Da, upisom predbeležbe. Predbeležba se vrši i kada je predmet upisa objekat, odnosno posebni delovi objekta u izgradnji, kao i prenos prava na njima (čl. 11 st. 4). Vrši se na osnovu pravnosnažne građevinske dozvole, tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdata dozvola i potvrde o prijavi radova po toj dozvoli, odnosno na osnovu ugovora o prometu objekta ili posebnih delova u izgradnji koji je podoban za upis (čl. 11 st. 5), i upisuje se bez označenja roka trajanja (čl. 11 st. 6).

Doslovan citat iz propisa

„Предбележба се врши и ако је предмет уписа објекат, односно посебни делови објекта у изградњи, као и пренос права на објекту у изградњи, односно посебном делу објекта у изградњи. … на основу правноснажне грађевинске дозволе, техничке документације на основу које је издата грађевинска дозвола и потврде о пријави радова по тој дозволи”
Propis
Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture
Član
čl. 11
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 41/2018, 95/2018, 31/2019, 15/2020 i 92/2023
Tema
Katastar i završetak projekta

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik