Građevinske konstrukcije
Kada je probno opterećenje konstrukcije obavezno?
Odgovor
Probno opterećenje se vrši kada je predviđeno projektom, a obavezno kod: drumskih i pešačkih mostova raspona 25 m i više, železničkih mostova raspona 15 m i više, tribina u objektima sa predviđenim zadržavanjem 1.000 ili više ljudi, konstrukcija raspona 50 m i više i nosača kranskih staza raspona 15 m i više ili za krane nosivosti 20 t i više (čl. 9 st. 2).
Doslovan citat iz propisa
„Пробно оптерећење се врши када је то предвиђено пројектом грађевинске конструкције, а обавезно код: 1) друмских и пешачких мостова распона 25 m и више, 2) железничких мостова распона 15 m и више, 3) трибина у објектима на којима је пројектом предвиђено задржавање 1.000 или више људи, 4) конструкција распона 50 m и више и 5) носача кранских стаза распона 15 m и више или за кранове носивости 20 t и више.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Za koja dejstva se rade proračuni nosivosti, stabilnosti i upotrebljivosti konstrukcije?Proračuni se sprovode za sva predvidiva dejstva i uticaje na objekat tokom svih faza izvođenja i upotrebe (čl. 8 st. 1). Dejstva…
- Koje standarde projekat građevinske konstrukcije mora da navede?U projektu moraju biti navedeni svi primenjeni datirani srpski standardi (čl. 10 st. 2). Za specifične konstrukcije koje…
- Šta projekat rekonstrukcije koja menja konstrukciju mora da sadrži o postojećem stanju?Pored obavezne sadržine projekta konstrukcije, projekat rekonstrukcije kojom se menja konstrukcija sadrži podatke o utvrđenim…
- Šta ako je projektovani vek upotrebe građevinskog proizvoda kraći od eksploatacionog veka objekta?Projektom konstrukcije moraju biti definisani zahtevi i način njegove zamene (čl. 13 st. 3).
- Gde se određuju zahtevi za izvođenje konstrukcije?Zahtevi za izvođenje određuju se u projektu za izvođenje konstrukcije i programom kontrole i obezbeđenja kvaliteta koji je…
- Sme li se ugraditi građevinski proizvod za koji nije dokazano da zadovoljava zahteve kontrole?Ne. Nije dozvoljena ugradnja proizvoda za koje nije dokazano da zadovoljavaju zahteve kontrole pre ugradnje; takvi proizvodi…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal