Terase, fasada i zajednički delovi

Da li nadstresnica na terasi menja fasadu i zahteva odobrenje, tehnicku dokumentaciju ili proveru lokacijskih uslova?

Odgovor

Ne moze se automatski tretirati kao obicna dvorisna nadstresnica. Fasada, krov, zavrsna obrada spoljnog zida i zajednicka terasa mogu biti zajednicki delovi zgrade. Ako nadstresnica zadire u takav zajednicki deo ili menja njegova fizicka svojstva/spoljni izgled, vlasnik posebnog dela nema pravo da to uradi samo na osnovu svojine na stanu ili lokalu: potrebna su odgovarajuca ovlascenja/odluke stambene zajednice, a zatim se posebno utvrdjuje koji akt po propisima o planiranju i izgradnji i koja tehnicka dokumentacija su potrebni. Izuzetak za jednostavnu pomocnu nadstresnicu do 20 m2 iz posebnog pravilnika ne treba bez provere prenositi na nadstresnicu koja se postavlja na terasi postojece zgrade.

Doslovan citat iz propisa

„fasada zgrade, takav deo smatra se zajedničkim delom zgrade”
Propis
Zakon o stanovanju i održavanju zgrada
Član
čl. 3, 10, 12 i 14
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik