Zaštita od požara

Kolika moze biti maksimalna duzina puta evakuacije u stambenom, poslovnom ili objektu javne namene?

Odgovor

Ne postoji jedan broj za ceo put evakuacije. Po Pravilniku 22/2019, od polaznog mesta do prvog izlaza put moze biti najvise 20 m kada postoji jedan prvi izlaz, odnosno najvise 45 m kada ih ima vise. Od prvog do etaznog izlaza put je najvise 30 m u nadzemnim i 25 m u podzemnim etazama. Ako etazni izlaz ne postoji, put od prvog izlaza do stepenista moze biti najvise 20 m. Zato se projekat proverava po segmentima evakuacionog puta, ne jednim univerzalnim limitom.

Doslovan citat iz propisa

„Dužina puta evakuacije od polaznog mesta do prvog izlaza kod prostorija koje imaju jedan prvi izlaz ne može biti veća od 20 m. … Dužina puta evakuacije od prvog do etažnog izlaza ne može biti veća od 30 m u nadzemnim, a 25 m u podzemnim etažama.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu od požara stambenih i poslovnih objekata i objekata javne namene
Član
čl. 32 i 33
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 22/2019
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik