Stanovanje i održavanje zgrada

Može li građevinski inspektor zabraniti korišćenje zgrade ili njenog dela?

Odgovor

Da, dužan je da rešenjem zabrani korišćenje zgrade ili dela zgrade i naredi hitno izvođenje radova kada bi mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti (čl. 128 st. 1).

Doslovan citat iz propisa

„U vršenju inspekcijskog nadzora građevinski inspektor je dužan da zabrani rešenjem stambenoj zajednici, odnosno drugom odgovornom licu iz člana 15. ovog zakona, korišćenje zgrade ili dela zgrade i da naredi hitno izvođenje radova i preduzimanje drugih mera čijim neizvršenjem bi mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, u skladu sa članom 60. ovog zakona.”
Propis
Zakon o stanovanju i održavanju zgrada
Član
čl. 128
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 104/2016 i 9/2020
Tema
Stanovanje i održavanje zgrada

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik