Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

U kom roku vlasnik zemljišta bira šta će tražiti od graditelja koji je gradio na njegovom zemljištu?

Odgovor

Pravo izbora vlasnik zemljišta može ostvariti najkasnije u roku od tri godine od dana završetka izgradnje objekta. Po proteku tog roka može tražiti samo isplatu prometne cene zemljišta (čl. 25 st. 5).

Doslovan citat iz propisa

„Право избора из става 1. овог члана власник земљишта може остварити најкасније у року од три године од дана завршетка изградње грађевинског објекта. По протеку овог рока власник може захтевати исплату прометне цене земљишта.”
Propis
Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa
Član
čl. 25
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 6/1980 i 36/1990; Sl. list SRJ, br. 29/1996; Sl. glasnik RS, br. 115/2005 - dr. zakon
Tema
Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik