Zaštita od požara
Koji objekti ne moraju imati unutrašnju hidrantsku mrežu?
Odgovor
Unutrašnjom hidrantskom mrežom ne moraju se štititi: stambeni objekat (lamela) visine do 12 m; poslovni ili javni objekat površine do 150 m², specifičnog požarnog opterećenja do 360 MJ/m² i konstrukcije najmanje srednjeg stepena otpornosti; poslovni prostori na nivou terena ukupne površine do 150 m² uz iste uslove, u koje se ulazi sa spoljne strane; skladišni objekat sa najmanje srednjim stepenom otpornosti, površine do 150 m² i opterećenja do 360 MJ/m²; industrijski objekat površine do 150 m² i proračunskog opterećenja do 100 kWh/m²; garaže regulisane posebnim propisom površine do 150 m² — sve ako posebnim propisom nije drugačije određeno (čl. 3 st. 2).
Doslovan citat iz propisa
„Izuzetno od stava 1. tačka 3) ovog člana, unutrašnjom hidrantskom mrežom za gašenje požara ne moraju se štititi: 1) stambeni objekat, lamela, koja ima visinu ≤12 m; 2) poslovni ili javni objekat površine ≤150 m2, specifičnog požarnog opterećenja ≤360 MJ/m2 i čija je konstrukcija najmanje srednjeg stepena otpornosti prema požaru, ako posebnim propisom nije drugačije određeno; 3) poslovni prostori na nivou okolnog terena ukupne površina ≤150 m2 i pojedinačnog specifičnog požarnog opterećenja ≤360 MJ/m2 u koje se ulazi sa spoljne strane, kada su u sastavu poslovnog, javnog ili stambenog objekta čija je konstrukcija najmanje srednjeg stepena otpornosti, ako posebnim propisom nije drugačije određeno i ako se požari u takvim prostorijama mogu gasiti upotrebom spoljne hidrantske mreže; 4) skladišni objekat koji ima najmanje srednji stepen otpornosti prema požaru, površinu ≤150 m2 i specifično požarno opterećenje ≤360 MJ/m2, ako posebnim propisom nije drugačije određeno; 5) industrijski objekat koji ima površinu ≤150 m2 i proračunsko požarno opterećenje ≤100 kWh/m2 utvrđeno posebnim propisom; 6) garaže regulisane posebnim propisom čija je površina ≤150 m2.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kada je potrebna unutrasnja hidrantska mreza za gasenje pozara?Obaveza se ne odredjuje jednim univerzalnim pravilom samo po nameni objekta. Clan 3 Pravilnika 3/2018 trazi unutrasnju…
- Gde se unutrašnja hidrantska mreža ne sme postaviti?Unutrašnja hidrantska mreža se ne sme postaviti u proizvodnim pogonima i skladištima u kojima korišćenje vode može stvoriti…
- Šta ako poseban pravilnik (npr. za garaže ili visoke objekte) drugačije uređuje hidrantsku mrežu?Kada su posebni zahtevi za instalaciju hidrantske mreže utvrđeni posebnim pravilnicima, primenjuju se odredbe tih pravilnika, a…
- Koji objekti i naselja moraju biti zaštićeni spoljnom hidrantskom mrežom?Spoljnom hidrantskom mrežom moraju se štititi: objekti i prostori za koje se to zahteva posebnim propisima; objekti i prostori…
- Šta dokumentuje pouzdan izvor vode za hidrantsku mrežu iz javnog vodovoda?Za snabdevanje hidrantske mreže može se koristiti samo javna ili lokalna vodovodna mreža sa pouzdanim izvorima (čl. 5 st. 1).…
- Na kojoj dubini se ukopava cevovod spoljne hidrantske mreže?Spoljna hidrantska mreža mora biti izvedena tako da se onemogući zamrzavanje vode, što se postiže ukopavanjem cevovoda na dubini…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal