Građevinske konstrukcije
Koje kombinacije sredstava spajanja u istom smičućem spoju nisu dozvoljene?
Odgovor
Nije dozvoljena kombinacija običnih (nepasovanih) zavrtnjeva i zavarivanja, niti običnih zavrtnjeva i zakivaka (čl. 41 st. 7). Dozvoljeno je zavarivanje i prednapregnuti visokovredni zavrtnjevi, zakivci i prednapregnuti visokovredni zavrtnjevi, a pasovani zavrtnjevi ili zakivci sa zavarivanjem samo kod statički opterećenih konstrukcija.
Doslovan citat iz propisa
„У истом смичућем споју није допуштена комбинација: 1) обичних (неупасованих) завртњева и заваривања, 2) обичних (неупасованих) завртњева и закивака.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kolika je najmanja debljina elemenata noseće čelične konstrukcije?Debljina elemenata noseće čelične konstrukcije od vruće valjanih profila i limova ne sme biti manja od 4 mm (čl. 41 st. 1). Za…
- Za koja dejstva se rade proračuni nosivosti, stabilnosti i upotrebljivosti konstrukcije?Proračuni se sprovode za sva predvidiva dejstva i uticaje na objekat tokom svih faza izvođenja i upotrebe (čl. 8 st. 1). Dejstva…
- Kada je probno opterećenje konstrukcije obavezno?Probno opterećenje se vrši kada je predviđeno projektom, a obavezno kod: drumskih i pešačkih mostova raspona 25 m i više…
- Koje standarde projekat građevinske konstrukcije mora da navede?U projektu moraju biti navedeni svi primenjeni datirani srpski standardi (čl. 10 st. 2). Za specifične konstrukcije koje…
- Šta projekat rekonstrukcije koja menja konstrukciju mora da sadrži o postojećem stanju?Pored obavezne sadržine projekta konstrukcije, projekat rekonstrukcije kojom se menja konstrukcija sadrži podatke o utvrđenim…
- Šta ako je projektovani vek upotrebe građevinskog proizvoda kraći od eksploatacionog veka objekta?Projektom konstrukcije moraju biti definisani zahtevi i način njegove zamene (čl. 13 st. 3).
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal