Građevinske konstrukcije
Na koje rekonstrukcije se ne primenjuje pravilo o zatečenim svojstvima (10%)?
Odgovor
Pravilo se ne primenjuje na nove delove konstrukcije koji se izvode rekonstrukcijom; višestruke rekonstrukcije koje menjaju zatečena svojstva u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti; oštećene konstrukcije sa opasnošću po život i zdravlje, okolinu ili stabilnost tla; rekonstrukcije radi produženja veka objekta; energetske objekte, objekte za skladištenje zapaljivih tečnosti i gasova, objekte u kojima se okuplja veći broj ljudi (bioskopi, pozorišta, sportski objekti, škole, zdravstveni objekti), objekte interventnih službi i objekte sa više od deset etaža; objekte javne namene projektovane pre propisa o seizmičkoj gradnji SFRJ 39/64 (čl. 24 st. 5).
Doslovan citat iz propisa
„Одредбе става 3. овог члана не примењују се на: 1) нове делове (елементе) грађевинске конструкције који се изводе реконструкцијом објекта, 2) вишеструке реконструкције објекта којима се мењају затечена техничка својства грађевинске конструкције у целини, односно, њених појединих делова, која су везана за механичку отпорност и стабилност објекта, 3) реконструкцију објекта чија је грађевинска конструкција оштећена тако да постоји опасност по живот и здравље људи, животну средину, друге објекте и добра, или стабилност тла околног земљишта, 4) реконструкцију објекта која према пројектном задатку има за циљ продужавање експлоатационог века објекта, 5) реконструкцију енергетских објеката, објеката за складиштење запаљивих течности, гасова и токсичних материјала, објеката радија и телевизије, телекомуникационих објеката, објеката у којима се окупља већи број људи (на пример: биоскопи, позоришта, спортски и изложбени објекти, факултети, школе, здравствени објекти и сл.), објеката интервентних служби (ватрогасне, хитне помоћи, јавне и националне безбедности и сл.), објекте са више од десет етажа и сл. и 6) реконструкцију објеката јавне намене за који је пројекат израђен пре ступања на снагу Правилника о привременим техничким прописима за грађење у сеизмичким подручјима („Службени лист СФРЈ”, број 39/64”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kada rekonstrukcija nema bitan uticaj na tehnička svojstva konstrukcije?Ako su zatečena svojstva u pogledu nosivosti, stabilnosti, upotrebljivosti i trajnosti zadovoljavajuća ili se ne menjaju za više…
- Za koja dejstva se rade proračuni nosivosti, stabilnosti i upotrebljivosti konstrukcije?Proračuni se sprovode za sva predvidiva dejstva i uticaje na objekat tokom svih faza izvođenja i upotrebe (čl. 8 st. 1). Dejstva…
- Kada je probno opterećenje konstrukcije obavezno?Probno opterećenje se vrši kada je predviđeno projektom, a obavezno kod: drumskih i pešačkih mostova raspona 25 m i više…
- Koje standarde projekat građevinske konstrukcije mora da navede?U projektu moraju biti navedeni svi primenjeni datirani srpski standardi (čl. 10 st. 2). Za specifične konstrukcije koje…
- Šta projekat rekonstrukcije koja menja konstrukciju mora da sadrži o postojećem stanju?Pored obavezne sadržine projekta konstrukcije, projekat rekonstrukcije kojom se menja konstrukcija sadrži podatke o utvrđenim…
- Šta ako je projektovani vek upotrebe građevinskog proizvoda kraći od eksploatacionog veka objekta?Projektom konstrukcije moraju biti definisani zahtevi i način njegove zamene (čl. 13 st. 3).
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal