Pomoćni objekti i radovi
Šta investitor mora da obezbedi pre početka radova koji se ne rade po aktu organa, ako se objekat priključuje na mrežu?
Odgovor
Ako se objekat iz člana 2 priključuje na neku infrastrukturnu ili komunalnu mrežu, ili je za izgradnju odnosno izvođenje radova potrebno ispuniti uslove propisane posebnim zakonom ili drugim propisom, investitor je dužan da pre izgradnje, postavljanja ili početka radova pribavi dokaz o ispunjenju tih uslova, u formi koju propisuje taj poseban propis, kao i da reši imovinsko-pravne odnose na zemljištu, odnosno objektu na kome se izvode radovi (čl. 3 st. 2).
Doslovan citat iz propisa
„Уколико се објекат из члана 2. овог правилника прикључује на неку инфраструктурну или комуналну мрежу или је за изградњу или извођење радова потребно испунити услове прописане посебним законом или другим прописом, инвеститор је у обавези да пре изградње, постављања или почетка извођења радова прибави доказ о испуњењу тих услова, у форми коју прописује тај посебни пропис, као и реши имовинско правне односе на земљишту, односно објекту на коме се изводе радови.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Znači li da za radove iz člana 2 pravilnika nema nikakvih uslova?Ne. Za objekte i radove iz člana 2 ne postoji obaveza pribavljanja akta organa nadležnog za izdavanje građevinske dozvole, ali…
- Da li za vrtni bazen u dvoristu treba odobrenje za radove, lokacijski uslovi ili tehnicka dokumentacija?Vrtni bazen je izricito naveden medju jednostavnim pomocnim objektima iz clana 2 tacka 4 posebnog pravilnika za koje se ne…
- Koja procedura, lokacijski uslovi i tehnicka dokumentacija vaze za nadstresnicu uz porodicnu kucu?Ako je to jednostavan pomocni objekat na istoj katastarskoj parceli na kojoj je glavni objekat, ne ometa redovno koriscenje…
- Koje dvorišne objekte (vrtno senilo, staze, platoi, kamin, kolski prilaz) pravilnik izuzima od akta organa?Pod uslovom da su jednostavni pomoćni objekti na istoj katastarskoj parceli na kojoj je izgrađen glavni objekat i da ne ometaju…
- Treba li akt organa za jednostavne ekonomske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu?Ne, za jednostavne ekonomske objekte koji se grade na poljoprivrednom gazdinstvu i imaju do 50 m² bruto razvijene građevinske…
- Treba li akt organa za postavljanje ploča za obaveštavanje?Ploče za obaveštavanje površine do 6 m² i druga pripadajuća oprema ne traže akt nadležnog organa (čl. 2 tač. 9). Ploče površine…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal