Pomoćni objekti i radovi

Treba li akt organa za solarnu elektranu do 10,8 kW za sopstvene potrebe?

Odgovor

Ne. Za solarne elektrane instalisane snage do 10,8 kW za sopstvene potrebe krajnjeg kupca, sa ili bez predaje energije u sistem (kao i za one sa integrisanim skladištem čija snaga nije veća od snage elektrane), nije potreban akt nadležnog organa (čl. 2 tač. 5). Ako se objekat priključuje na mrežu ili su potrebni uslovi po posebnom propisu, investitor mora pre početka radova da pribavi dokaz o njihovom ispunjenju i da reši imovinsko-pravne odnose (čl. 3 st. 2).

Doslovan citat iz propisa

„соларне електране инсталисане снаге до 10,8 kW за сопствене потребе крајњег купца са или без предаје енергије у систем”
Propis
Pravilnik o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa
Član
čl. 2
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 87/2023, 16/2024 i 16/2026
Tema
Pomoćni objekti i radovi

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

PRETRAGA
Izaberite jezik