Zaštita životne sredine
Mora li projektant stambenih i poslovnih objekata da predvidi mere zvučne zaštite?
Odgovor
Da. Pri projektovanju građenja i rekonstrukcije objekata saobraćajne infrastrukture, industrijskih, stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata nosilac projekta je dužan da predvidi i sprovede mere zvučne zaštite (čl. 14 st. 2).
Doslovan citat iz propisa
„носилац пројекта дужан је да предвиди и спроведе мере звучне заштите у складу са овим законом и другим прописима.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Proverava li se zvučna zaštita pri tehničkom pregledu?Da. U postupku tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole utvrđuje se ispunjenost mera zvučne zaštite po tehničkim…
- Na koju buku se zakon o zaštiti od buke ne primenjuje?Na buku na radnom mestu i u radnoj okolini, u prevoznom sredstvu, od aktivnosti u domaćinstvu ili iz susednog domaćinstva, od…
- Koje mere zaštite od buke moraju da sadrže prostorni i urbanistički planovi?Međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih zona i objekata, projektovanje i…
- Šta moraju da urade subjekti zaštite kada su granične vrednosti buke prekoračene?Dužni su da preduzimaju mere za smanjenje buke (čl. 16 st. 1).
- Ko vrši akustičko zoniranje i šta se u zonama ograničava?Nosilac izrade prostornih i urbanističkih planova, unošenjem akustičkih zona u referentne karte i grafičke priloge planova; u…
- Kada vlasnik izvora buke mora da obezbedi merenje buke?Pre stavljanja izvora buke u upotrebu (prvo merenje na lokaciji i izveštaj ovlašćene organizacije) i posle rekonstrukcije…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal