Bezbednost i zdravlje na radu
Može li investitor da prenese svoje obaveze iz uredbe o gradilištima na poslodavca (izvođača)?
Odgovor
Ne. Određivanje koordinatora ne oslobađa investitora odgovornosti, a obaveze i odgovornosti propisane uredbom ne može preneti na poslodavca (čl. 14 st. 1 i 2).
Doslovan citat iz propisa
„Одређивање координатора, за обављање послова из чл. 11. и 13. ове уредбе, не ослобађа инвеститора … Инвеститор, односно заступник инвеститора не могу своје обавезе и одговорности прописане овом уредбом пренети на послодавца.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Šta se u uredbi o gradilištima smatra radom na visini?Svaki rad koji zaposleni obavlja koristeći oslonce na visini dva metra i više od čvrste podloge, pri čemu radni prostor nije…
- Može li zaposleni kod izvođača radova biti koordinator za izvođenje radova?Ne. Zaposleni kod izvođača radova ne može biti određen za koordinatora za izvođenje radova (čl. 6 st. 2).
- Na koje se oblasti odnose preventivne mere bezbednosti na gradilištu?Naročito na: uređenost i čistoću gradilišta, saobraćajne površine i prolaze, uslove rada sa materijalima, ispravnost sredstava…
- Koje poslove obavlja koordinator za izvođenje radova?Koordinira primjenu načela prevencije i preventivnih mjera, predlaže izmjene Plana preventivnih mera, organizuje saradnju i…
- Koliko često koordinator za izvođenje radova mora da obilazi gradilište?Svakodnevno na objektima od posebnog značaja za Republiku Srbiju sa specifičnim rizikom i kada se izdaje dozvola za rad na…
- U kom obliku se vodi izvještaj o kontroli gradilišta?U papirnom obliku ili elektronskim putem (čl. 13 st. 2).
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal