Zaštita od požara
Gde se i na kojoj visini postavlja priključak za vatrogasna vozila na fasadi?
Odgovor
Priključak se smešta u lako uočljivom ormanu na fasadi objekta bliže glavnom ulazu, na visini od 60 cm do 120 cm od terena, a pored ormana mora stajati tabla „Priključak za vatrogasno vozilo” (čl. 29).
Doslovan citat iz propisa
„priključak se mora smestiti u lako uočljivom ormanu na fasadi objekta bliže glavnom ulazu u objekat, na visini od 60 cm do 120 cm od terena. … Pored ormana mora da se postavi tabla sa lako čitljivim upozorenjem „Priključak za vatrogasno vozilo”.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kada je potrebna unutrasnja hidrantska mreza za gasenje pozara?Obaveza se ne odredjuje jednim univerzalnim pravilom samo po nameni objekta. Clan 3 Pravilnika 3/2018 trazi unutrasnju…
- Šta ako poseban pravilnik (npr. za garaže ili visoke objekte) drugačije uređuje hidrantsku mrežu?Kada su posebni zahtevi za instalaciju hidrantske mreže utvrđeni posebnim pravilnicima, primenjuju se odredbe tih pravilnika, a…
- Gde se unutrašnja hidrantska mreža ne sme postaviti?Unutrašnja hidrantska mreža se ne sme postaviti u proizvodnim pogonima i skladištima u kojima korišćenje vode može stvoriti…
- Koji objekti ne moraju imati unutrašnju hidrantsku mrežu?Unutrašnjom hidrantskom mrežom ne moraju se štititi: stambeni objekat (lamela) visine do 12 m; poslovni ili javni objekat…
- Koji objekti i naselja moraju biti zaštićeni spoljnom hidrantskom mrežom?Spoljnom hidrantskom mrežom moraju se štititi: objekti i prostori za koje se to zahteva posebnim propisima; objekti i prostori…
- Šta dokumentuje pouzdan izvor vode za hidrantsku mrežu iz javnog vodovoda?Za snabdevanje hidrantske mreže može se koristiti samo javna ili lokalna vodovodna mreža sa pouzdanim izvorima (čl. 5 st. 1).…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal