Zaštita od požara
Kako se rasporeduju unutrašnji hidranti da pokriju prostor?
Odgovor
Svaka prostorija objekta mora biti obuhvaćena neposrednim gašenjem (čl. 23 st. 1). Pri hidrantima po SRPS EN 671-2 rastojanje se određuje tako da se prostor štiti najmanje jednim mlazom, uračunavajući crevo od 15 odnosno 20 m i mlaz od 5 m (st. 2). Prostorija sa visokim požarnim opterećenjem i površinom većom od 500 m² mora imati toliko zidnih hidranata da se istovremeno može štititi mlazom iz najmanje dva hidranta (st. 4).
Doslovan citat iz propisa
„Unutrašnja hidrantska mreža izvodi se tako da se neposrednim gašenjem mora obuhvatiti svaka prostorija objekta. … Pri upotrebi unutrašnjih hidranata prema SRPS EN 671-2 međusobno rastojanje zidnih hidranata određuje se tako da se celokupan prostor štiti najmanje jednim mlazom vode, uračunavajući dužinu vatrogasnog creva od 15 m odnosno 20 m i dužinu mlaza od 5 m. … Prostorija sa visokim požarnim opterećenjem i površinom većom od 500 m2 mora imati onoliko zidnih hidranata koliko je potrebno da se jednovremeno može štititi mlazom iz najmanje dva hidranta”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kada je potrebna unutrasnja hidrantska mreza za gasenje pozara?Obaveza se ne odredjuje jednim univerzalnim pravilom samo po nameni objekta. Clan 3 Pravilnika 3/2018 trazi unutrasnju…
- Šta ako poseban pravilnik (npr. za garaže ili visoke objekte) drugačije uređuje hidrantsku mrežu?Kada su posebni zahtevi za instalaciju hidrantske mreže utvrđeni posebnim pravilnicima, primenjuju se odredbe tih pravilnika, a…
- Gde se unutrašnja hidrantska mreža ne sme postaviti?Unutrašnja hidrantska mreža se ne sme postaviti u proizvodnim pogonima i skladištima u kojima korišćenje vode može stvoriti…
- Koji objekti ne moraju imati unutrašnju hidrantsku mrežu?Unutrašnjom hidrantskom mrežom ne moraju se štititi: stambeni objekat (lamela) visine do 12 m; poslovni ili javni objekat…
- Koji objekti i naselja moraju biti zaštićeni spoljnom hidrantskom mrežom?Spoljnom hidrantskom mrežom moraju se štititi: objekti i prostori za koje se to zahteva posebnim propisima; objekti i prostori…
- Šta dokumentuje pouzdan izvor vode za hidrantsku mrežu iz javnog vodovoda?Za snabdevanje hidrantske mreže može se koristiti samo javna ili lokalna vodovodna mreža sa pouzdanim izvorima (čl. 5 st. 1).…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal