Zaštita od požara
Šta mora imati uređaj za podizanje pritiska u hidrantskoj mreži?
Odgovor
Uređaj mora imati radnu i rezervnu pumpu, obilazni vod, rasteretni vod u funkciji kontrole rada pumpi, automatski start i mogućnost ručnog aktiviranja iz prostorije uređaja (čl. 26 st. 1). Uređaj na električnu energiju mora imati svakodnevnu automatsku kontrolu pumpi i signalizaciju kvara (st. 2).
Doslovan citat iz propisa
„Uređaj za podizanje pritiska vode u hidrantskoj mreži mora imati radnu i rezervnu pumpu, obilazni vod, rasteretni vod u funkciji kontrole rada pumpi, automatski start, kao i mogućnost ručnog aktiviranja iz prostorije samog uređaja. … Uređaj koji se napaja električnom energijom mora imati mogućnost svakodnevne automatske kontrole rada svih pumpi, signalizaciju kvara i vizuelne svakodnevne kontrole uređaja.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Kada je potrebna unutrasnja hidrantska mreza za gasenje pozara?Obaveza se ne odredjuje jednim univerzalnim pravilom samo po nameni objekta. Clan 3 Pravilnika 3/2018 trazi unutrasnju…
- Šta ako poseban pravilnik (npr. za garaže ili visoke objekte) drugačije uređuje hidrantsku mrežu?Kada su posebni zahtevi za instalaciju hidrantske mreže utvrđeni posebnim pravilnicima, primenjuju se odredbe tih pravilnika, a…
- Gde se unutrašnja hidrantska mreža ne sme postaviti?Unutrašnja hidrantska mreža se ne sme postaviti u proizvodnim pogonima i skladištima u kojima korišćenje vode može stvoriti…
- Koji objekti ne moraju imati unutrašnju hidrantsku mrežu?Unutrašnjom hidrantskom mrežom ne moraju se štititi: stambeni objekat (lamela) visine do 12 m; poslovni ili javni objekat…
- Koji objekti i naselja moraju biti zaštićeni spoljnom hidrantskom mrežom?Spoljnom hidrantskom mrežom moraju se štititi: objekti i prostori za koje se to zahteva posebnim propisima; objekti i prostori…
- Šta dokumentuje pouzdan izvor vode za hidrantsku mrežu iz javnog vodovoda?Za snabdevanje hidrantske mreže može se koristiti samo javna ili lokalna vodovodna mreža sa pouzdanim izvorima (čl. 5 st. 1).…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal