Imovinsko-pravni odnosi i CEOP

Otac je vlasnik placa, a sin bi bio investitor u zahtevu kroz objedinjenu proceduru ili lokacijske uslove: da li je srodstvo dovoljno?

Odgovor

Ne. Sama cinjenica da je otac vlasnik, a sin njegov srodnik ne daje sinu odgovarajuce pravo na zemljistu. Da bi sin bio investitor za gradjevinsku dozvolu mora sam imati odgovarajuce pravo koje Zakon priznaje (npr. svojinu, zakup gradjevinskog zemljista u javnoj svojini ili drugo pravo propisano Zakonom), odnosno drugi poseban pravni osnov kada ga Zakon izricito dopusta. Zato se pre podnosenja zahteva mora utvrditi na kom pravnom osnovu je sin investitor; obicna porodicna saglasnost se ne sme automatski tretirati kao dovoljan osnov.

Doslovan citat iz propisa

„Грађевинска дозвола се издаје инвеститору … који има одговарајуће право на земљишту или објекту”
Propis
Zakon o planiranju i izgradnji
Član
čl. 135
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 72/2009 ... 91/2025 i 80/2026

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language