Zaštita životne sredine
Šta mora da uradi nosilac projekta u zaštićenom području za koji se ne sprovodi procena uticaja?
Odgovor
Da od zavoda pribavi akt o uslovima i merama zaštite prirode i da planirane radove pismeno prijavi upravljaču zaštićenog područja (čl. 57 st. 4 i 5).
Doslovan citat iz propisa
„извођач радова, односно носилац пројекта, дужан је да од завода прибави акт о условима и мерама заштите природе … носилац пројекта дужан је да писмено пријави управљачу заштићеног подручја”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Koji radovi su zabranjeni na zaštićenom području?Radovi i aktivnosti koji oštećuju, narušavaju i menjaju osobine i vrednosti zbog kojih je područje zaštićeno; Vlada može…
- Treba li saglasnost za planove koji obuhvataju zaštićeno područje?Da. Osnove, planovi i programi koji obuhvataju zaštićeno područje (koje nije deo ekološke mreže) donose se uz prethodnu…
- Šta je dužan izvođač radova u prirodi po završetku radova?Da postupa po merama zaštite prirode iz planova i projektne dokumentacije tako da se oštećenje prirode izbegne ili svede na…
- Kada se pribavlja akt o uslovima zaštite prirode?U postupku izrade planova, osnova, programa, projekata, radova i aktivnosti; za sve hidroelektrane bez obzira na tip, snagu i…
- Ko izdaje stručnu osnovu za akt o uslovima zaštite prirode i šta se prilaže uz zahtev?Nadležni zavod za zaštitu prirode, u roku od 15 dana od zahteva; uz zahtev se prilažu podaci o nosiocu i investitoru, lokaciji…
- Koliko važi akt o uslovima zaštite prirode ako se radovi ne otpočnu?Ako podnosilac zahteva u roku od dve godine od dostavljanja akta ne otpočne radove, dužan je da pribavi novi akt (čl. 9 st. 14).
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal