Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo
Šta ako je objekat izgrađen na tuđem zemljištu, a graditelj nije znao da gradi na tuđem, dok je vlasnik zemljišta znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio?
Odgovor
Graditelj stiče pravo svojine i na zemljište na kome je objekat izgrađen, kao i na zemljište neophodno za redovnu upotrebu objekta. Vlasnik zemljišta ima pravo da od graditelja traži naknadu vrednosti zemljišta po prometnoj ceni u vreme donošenja sudske odluke, i to u roku od tri godine od saznanja za završenu izgradnju, a najkasnije u roku od deset godina od završene izgradnje (čl. 24).
Doslovan citat iz propisa
„Лице које може изградити зграду или другу грађевину (грађевински објекат) на земљишту на које други има право својине (градитељ), стиче право својине и на земљиште на коме је изграђен грађевински објекат, као и на земљиште које је неопходно за редовну употребу тог грађевинског објекта, ако није знало нити могло знати да гради на туђем земљишту, а власник земљишта је знао за изградњу и није се одмах успротивио.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Smeju li se susedu vršiti smetnje posebnim uređajima?Ne. Bez posebnog pravnog osnova zabranjeno je vršenje smetnji iz člana 5 stav 1 (dim, mirisi, toplota, čađ, potresi, buka…
- Šta vlasnik nepokretnosti ne sme da prenosi na susedne nepokretnosti (buka, dim, mirisi, otpadne vode)?Vlasnik nepokretnosti mora da se uzdrži od radnji i da otklanja uzroke koji potiču od njegove nepokretnosti, a otežavaju…
- Može li suvlasnik da raspolaže svojim udelom bez saglasnosti ostalih suvlasnika?Da. Suvlasnik može raspolagati svojim delom bez saglasnosti ostalih suvlasnika (čl. 14 st. 2). Pravo preče kupovine ostali…
- Koja saglasnost suvlasnika je potrebna za poslove redovnog upravljanja zajedničkom stvari?Za poslove redovnog upravljanja potrebna je saglasnost suvlasnika čiji udeli zajedno čine više od polovine vrednosti stvari (čl.…
- Treba li saglasnost svih suvlasnika za promenu namene stvari ili veće popravke zajedničke nepokretnosti?Da. Za poslove koji prelaze okvir redovnog upravljanja (otuđenje cele stvari, promena namene stvari, izdavanje cele stvari u…
- Na čemu može postojati pravo svojine kao posebni deo zgrade?Pravo svojine na posebnom delu zgrade može postojati na stanu, poslovnoj prostoriji ili garaži, odnosno garažnom mestu (čl. 19…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal