Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo
Za koliko se godina stiče svojina održajem na nepokretnosti kada je držalac samo savestan?
Odgovor
Savestan držalac nepokretne stvari, na koju drugi ima pravo svojine, stiče pravo svojine na tu stvar održajem protekom 20 godina (čl. 28 st. 4).
Doslovan citat iz propisa
„Савестан држалац непокретне ствари, на коју други има право својине, стиче право својине на ту ствар одржајем протеком 20 година.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Za koliko se godina stiče svojina održajem na nepokretnosti kada je držalac savestan i zakonit?Savestan i zakonit držalac nepokretne stvari, na koju drugi ima pravo svojine, stiče pravo svojine na tu stvar održajem protekom…
- Smeju li se susedu vršiti smetnje posebnim uređajima?Ne. Bez posebnog pravnog osnova zabranjeno je vršenje smetnji iz člana 5 stav 1 (dim, mirisi, toplota, čađ, potresi, buka…
- Šta vlasnik nepokretnosti ne sme da prenosi na susedne nepokretnosti (buka, dim, mirisi, otpadne vode)?Vlasnik nepokretnosti mora da se uzdrži od radnji i da otklanja uzroke koji potiču od njegove nepokretnosti, a otežavaju…
- Može li suvlasnik da raspolaže svojim udelom bez saglasnosti ostalih suvlasnika?Da. Suvlasnik može raspolagati svojim delom bez saglasnosti ostalih suvlasnika (čl. 14 st. 2). Pravo preče kupovine ostali…
- Koja saglasnost suvlasnika je potrebna za poslove redovnog upravljanja zajedničkom stvari?Za poslove redovnog upravljanja potrebna je saglasnost suvlasnika čiji udeli zajedno čine više od polovine vrednosti stvari (čl.…
- Treba li saglasnost svih suvlasnika za promenu namene stvari ili veće popravke zajedničke nepokretnosti?Da. Za poslove koji prelaze okvir redovnog upravljanja (otuđenje cele stvari, promena namene stvari, izdavanje cele stvari u…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal