Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

Može li suvlasnik da raspolaže svojim udelom bez saglasnosti ostalih suvlasnika?

Odgovor

Da. Suvlasnik može raspolagati svojim delom bez saglasnosti ostalih suvlasnika (čl. 14 st. 2). Pravo preče kupovine ostali suvlasnici imaju samo ako je to određeno zakonom (čl. 14 st. 3).

Doslovan citat iz propisa

„Сувласник може располагати својим делом без сагласности осталих сувласника.”
Propis
Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa
Član
čl. 14
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 6/1980 i 36/1990; Sl. list SRJ, br. 29/1996; Sl. glasnik RS, br. 115/2005 - dr. zakon
Tema
Imovinsko-pravni odnosi i susedstvo

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language