Zaštita od požara

Smeju li biti otvori na zidu višeg dela objekta iznad prislonjenog nižeg dela?

Odgovor

Na zidu višeg dela, na visini najmanje 10 m iznad najviše tačke nižeg dela, ne sme biti otvora ako se na krovu nižeg dela nalaze otvori na udaljenosti manjoj od 8 m od fasade višeg dela, ili međuspratna odnosno krovna konstrukcija nižeg dela nema otpornost prema požaru iznutra najmanje 2 h; granični zid ima otpornost 2 h (REI-M 120) (čl. 20).

Doslovan citat iz propisa

„Kod objekata čiji su pojedini delovi različite visine, kao i kod susednih prislonjenih objekata različitih visina, na zidu višeg dela, na visini najmanje 10 m iznad najviše tačke nižeg dela, ne sme biti nikakvih otvora ukoliko se na krovu nižeg dela nalaze otvori na udaljenosti manjoj od 8 m od fasadnog zida višeg dela ili međuspratna odnosno krovna konstrukcija sa krovnim pokrivačem nižeg dela nema otpornost prema požaru za dejstvo požara iznutra najmanje 2 h … Granični zid mora imati otpornost prema požaru 2 h (REI-M 120)”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za bezbednost od požara visokih objekata
Član
čl. 20
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 80/2015, 67/2017 i 103/2018
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language