Zaštita od požara

Može li se kotlarnica postaviti u visokom objektu do 40 m?

Odgovor

Može, ako su zidovi kotlarnice i međuspratna konstrukcija otporni 1,5 h (EI 90), vrata na ulazu su sa spoljne strane objekta, ima najmanje dva izlaza od kojih jedan vodi neposredno van objekta, vrata se otvaraju u smeru evakuacije, a skladište goriva je van objekta ili u bezbednom prostoru (čl. 64 st. 1).

Doslovan citat iz propisa

„Kotlarnica za zagrevanje može se postaviti u objektu visine do 40 m ako ispunjava sledeće uslove: 1) da su zidovi kotlarnice i međuspratna konstrukcija otporni prema požaru 1,5 h (EI 90) izvedena od građevinskih materijala karakteristike reakcije na požar najmanje klase A2s1d0 prema standardu SRPS EN 13501-1; 2) da su vrata na ulazu u kotlarnicu postavljena sa spoljne strane objekte; 3) da ima najmanje dva izlaza, od kojih jedan vodi neposredno van objekta; 4) da se vrata na kotlarnici otvaraju u smeru evakuacije; 5) da se skladišni prostor za gorivo (čvrsto, tečno ili gasovito) nalazi van objekta ili u bezbednom prostoru objekta.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za bezbednost od požara visokih objekata
Član
čl. 64
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 80/2015, 67/2017 i 103/2018
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language