Zaštita od požara
Šta se traži za sigurnosno stepenište koje služi i za intervenciju vatrogasaca (objekti 40–75 m)?
Odgovor
Mora imati sistem natpritiska do 50 Pa ±10% po SRPS EN 12101-6, pretprostor sa ostakljenim vratima 0,5 h (EI 30 ili EW 30) prema stepeništu i 1,5 h (EI 90 ili EW 90) prema komunikacijama, površinu pretprostora najmanje 5 m² i korisnu širinu najmanje 1,25 m, zaokretna vrata u smeru evakuacije i provetravanje pretprostora (20 izmena na čas) ili natpritisak do 45 Pa (čl. 37).
Doslovan citat iz propisa
„Unutrašnja sigurnosna stepeništa iz člana 33. stav 2. koja služe i za potrebe intervencije gašenja požara i spasavanja moraju ispunjavati sledeće uslove: 1) moraju biti opremljena sistemima koji ostvaruju natpritisak koji ne prelazi 50 Pa ±10% (potrebna sila za otvaranje vrata ne prelazi 100 N) projektovanim u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 12101-6; 2) moraju imati pretprostor koji mora biti odvojen od sigurnosnog stepeništa ostakljenim vratima otpornim prema požaru 0,5 h (EI 30 ili EW 30) izvedenim od građevinskih proizvoda karakteristike reakcije na požar najmanje klase A2s1d0 prema standardu SRPS EN 13501-1 i od prostorija za komunikaciju ostakljenim vratima otpornim prema požaru 1,5 h (EI 90 ili EW 90); 3) površina pretprostora mora iznositi najmanje 5 m², s tim da pretprostor ne može biti uži od korisne širine 1,25 m; 4) vrata na ulazu u pretprostor i u sigurnosno stepenište moraju biti zaokretna i moraju se otvarati u smeru evakuacije; 5) moraju imati pretprostor koji se provetrava sa najmanje 20 izmena vazduha na čas prirodnim ili prinudnim putem ili koji je opremljen sistemom koji ostvaruje natpritisak koji ne prelazi 45 Pa ±10% (potrebna sila za otvaranje vrata ne prelazi 100 N) projektovanim u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 12101-6. Provetravanje pretprostora se mora vršiti na svim etažama, a natpritisak se ostvaruje na etaži koja je ugrožena požarom, kao i na dve etaže iznad i jednoj etaži ispod.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Primenjuje li se pravilnik o visokim objektima na objekte za smeštaj tehničke opreme bez boravka lica?Ne. Odredbe pravilnika ne primenjuju se na objekte za smeštaj tehničke i tehnološke opreme kada u njima nije predviđen boravak…
- Mogu li vrata na granici požarnih sektora stajati stalno otvorena?Vrata sa uređajem za automatsko zatvaranje na granici dva požarna sektora mogu biti u stalno otvorenom položaju ako imaju…
- Kolika je najveća površina požarnog sektora visokog objekta u zavisnosti od visine?Površina sektora određuje se prema visini na kojoj se sektor nalazi: do 40 m — do 1500 m²; 40–75 m — do 1000 m²; 75–100 m — do…
- Može li jedan požarni sektor obuhvatiti više spratova?Ako je površina jednog sprata manja od polovine površine predviđene u članu 13 i nalazi se na visini do 40 m, sektor može…
- Koliko moraju biti udaljeni otvori visokog objekta od otvora susednog objekta?Ako se na naspramnim zidovima visokog i susednog objekta nalaze otvori preko kojih bi se mogao preneti požar, najmanje…
- Kako se na fasadi sprečava prenos požara između dve etaže?Fasadni zid mora biti izveden tako da se spreči put plamena između dve susedne etaže vertikalnim građevinskim elementom…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal