Parcela i položaj objekta

Gde se sme graditi spomenik ili spomen obeležje?

Odgovor

Samo na površinama javne namene, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove kulture. Izgradnja spomenika i spomen obeležja izvan površina javne namene je zabranjena.

Doslovan citat iz propisa

„Zabranjena je izgradnja spomenika i spomen obeležja izvan površina javne namene.”
Propis
Zakon o planiranju i izgradnji
Član
čl. 146
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 72/2009, 81/2009, 64/2010, 24/2011, 121/2012, 42/2013, 50/2013, 98/2013, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019, 37/2019, 9/2020, 52/2021, 62/2023, 91/2025 i 80/2026
Tema
Parcela i položaj objekta

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language