Elektroinstalacije
Je li zaštitni uređaj diferencijalne struje (FID) od 30 mA dovoljna zaštita u kolu bez zaštitnog provodnika?
Odgovor
Nije. Zaštitni uređaj diferencijalne struje u strujnom kolu bez zaštitnog provodnika ne smatra se dovoljnom zaštitom od indirektnog dodira ni kad nazivna vrednost struje delovanja ne prelazi 30 mA (čl. 58).
Doslovan citat iz propisa
„Zaštitni uređaj diferencijalne struje u strujnom kolu bez zaštitnog provodnika ne smatra se dovoljnom zaštitom od indirektnog dodira i kad nazivna vrednost diferencijalne struje delovanja ne prelazi 30 mA.”
Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.
Srodna pitanja
- Na koje električne instalacije se pravilnik o instalacijama niskog napona ne primenjuje i do kog napona važi?Pravilnik se ne primenjuje na električne instalacije za: rudnike, prostorije ugrožene od eksplozija, električnu vuču, brodove…
- Kojom bojom se označava neutralni provodnik?Svetloplava boja koristi se za raspoznavanje neutralnog provodnika. U strujnom kolu u kome se nalazi neutralni provodnik, taj…
- Za šta se sme koristiti kombinacija zelene i žute boje na provodniku?Kombinacija zelene i žute boje (kao izolovani omotač provodnika ili žile kabla, traka za omotavanje ili bojenje) koristi se…
- Koliki je najmanji presek provodnika u trajnim električnim instalacijama?Presek izolovanih provodnika postavljenih i mehanički zaštićenih u trajnim električnim instalacijama ne sme biti manji od 1,5…
- Koliki je dozvoljeni pad napona u instalaciji niskog napona?Dozvoljeni pad napona između tačke napajanja i bilo koje druge tačke ne sme biti veći od: 3% za strujno kolo osvetljenja i 5% za…
- Gde se smeju spajati izolovani provodnici i kablovi?Izolovani provodnici i kablovi ne smeju se nastavljati u instalacionim cevima i instalacionim kanalima (čl. 22 st. 1); mogu se…
Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal