Elektroinstalacije

Smeju li se pljosnati kablovi tipa PP/R polagati u kupatilu, kanalicama ili ispod gips-kartona?

Odgovor

Ne. Kablovi bez ispune, kao što su kablovi tipa PP/R, smeju se polagati samo u suvim prostorijama, i to ispod maltera, a u šupljine tavanica i zidova od betona i sličnog negorivog materijala i bez pokrivanja malterom. Ne smeju se voditi u snopu, postavljati u instalacione kanale niti ispod gips-kartonskih ploča, bez obzira na način pričvršćivanja, i ne smeju se polagati na zapaljive materijale ni kad se pokrivaju malterom (čl. 42).

Doslovan citat iz propisa

„Kablovi bez ispune, kao što su kablovi tipa PP/R, smeju se polagati samo u suvim prostorijama, i to ispod maltera, a u šupljine tavanica i zidova od betona i sličnog negorivog materijala i bez pokrivanja malterom. … Kablovi iz stava 1 ovog člana ne smeju se voditi u snopu, postavljati u instalacione kanale niti ispod gips-kartonskih ploča, bez obzira na način na koji se pričvršćuju, i ne smeju se polagati na zapaljive materijale ni kad se pokrivaju malterom.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona
Član
čl. 42
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 53/88 i 54/88 - ispr. i Sl. list SRJ, br. 28/95
Tema
Elektroinstalacije

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language