Elektroinstalacije

Sme li se zaštitni provodnik (PE) prekidati ili rastavljati?

Odgovor

Ne. PE provodnik (zaštitni provodnik) ne sme se rastavljati ni prekidati ni u jednom sistemu (čl. 169 st. 1). U TN-C sistemu ne sme se rastavljati ni prekidati ni PEN provodnik.

Doslovan citat iz propisa

„PE provodnik (zaštitni provodnik) ne sme se rastavljati ni prekidati ni u jednom sistemu. … U TN-C sistemima, PEN provodnik (zaštitno-neutralni provodnik) ne sme se rastavljati ni prekidati.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona
Član
čl. 169
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 53/88 i 54/88 - ispr. i Sl. list SRJ, br. 28/95
Tema
Elektroinstalacije

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language