Elektroinstalacije

Sme li se električni razvod postaviti ispod vodovodnih ili drugih instalacija na kojima se javlja kondenzacija?

Odgovor

Ne. Električni razvod ne sme se postaviti ispod neelektričnih instalacija na kojima je moguća kondenzacija vode ili drugih tečnosti (čl. 31 st. 1). Po pravilu se ne sme postavljati ni u isti instalacioni kanal ili cev sa drugim neelektričnim instalacijama (čl. 31 st. 2).

Doslovan citat iz propisa

„Električni razvod ne sme se postaviti ispod neelektričnih instalacija na kojima je moguća kondenzacija vode ili drugih tečnosti. … Električni razvod, po pravilu, ne sme se postavljati u isti instalacioni kanal, cev i sl. sa drugim neelektričnim instalacijama”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona
Član
čl. 31
Glasilo
Sl. list SFRJ, br. 53/88 i 54/88 - ispr. i Sl. list SRJ, br. 28/95
Tema
Elektroinstalacije

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language