Građevinske konstrukcije

Je li zgrada sa krutim podrumom od drugog materijala mešovita konstrukcija u seizmičkom proračunu?

Odgovor

Ne. Konstrukcije zgrada koje se sastoje od krutog podruma i gornjeg dela od različitog materijala ne smatraju se mešovitim konstrukcijama (čl. 89 st. 3). Armiranobetonski, čelični i spregnuti elementi u mešovitim konstrukcijama projektuju se po pravilima klase duktilnosti M iz SRPS EN 1998-1 (čl. 89 st. 4).

Doslovan citat iz propisa

„Конструкције зграда које се састоје од крутог подрума и горњег дела конструкције од различитог материјала од којег је изведена конструкција крутог подрума, не сматрају се мешовитим конструкцијама у смислу става 1. овог члана. … армиранобетонски, челични и спрегнути конструкцијски елементи од челика и бетона морају да се пројектују”
Propis
Pravilnik o građevinskim konstrukcijama (Evrokodovi)
Član
čl. 89
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 89/2019, 52/2020 i 122/2020
Tema
Građevinske konstrukcije

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language