Zaštita od požara

Treba li uređaj za podizanje pritiska rezervno električno napajanje?

Odgovor

Da. Uređaj koji se napaja električnom energijom mora imati rezervni izvor koji se automatski uključuje (čl. 27 st. 1). Elementi razvoda izloženi uslovima požara moraju funkcionisati najmanje 120 min i imati ispravu o usaglašenosti (čl. 27 st. 3). Izuzetno, u objektima K4 i K5 napajanje može ići posebnim kablom iz posebne kućne priključne kutije na fasadi kod ulaza, označene crvenom dijagonalnom crtom (čl. 27 st. 2).

Doslovan citat iz propisa

„Kada se u objektima postavlja uređaj za podizanje pritiska vode u hidrantskoj mreži koji se napaja električnom energijom, taj uređaj mora imati rezervni izvor za snabdevanje električnom energijom i mora se automatski uključivati. … Ako su elementi električnog razvoda za napajanje električnih komponenti uređaja izloženi uslovima požara, moraju imati takve karakteristike da mogu funkcionisati u uslovima požara najmanje 120 min i moraju imati ispravu o usaglašenosti.”
Propis
Pravilnik o tehničkim normativima za hidrantsku mrežu za gašenje požara
Član
čl. 27
Glasilo
Sl. glasnik RS, br. 3/2018
Tema
Zaštita od požara

Informativni nalaz. Odgovor je AI-provjeren i nosi član i doslovan citat; nije pravna ni stručna potvrda primjenljivosti na vaš objekat. Provjerite tekst člana u propisu i važeće glasilo.

Srodna pitanja

Pretraži bazu pravila

Portal prikazuje AI-provjerene informativne nalaze iz lokalnog pravnog korpusa. Ne predstavlja pravno mišljenje niti zamjenjuje službeno glasilo, lokacijske uslove ili provjeru konkretnog projekta. Portal

SEARCH
Select Language